Konferencija za medije povodom otvaranja konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbijiodržaće se u četvrtak, 17. aprila 2014. godine, u 12.00časova,u prostorijama Turističke organizacije Srbije,Čika Ljubina 8 (prvi sprat), Beograd.

Prisutnima će se obratiti:

Dejan Crnomarković, Turistička organizacija Srbije, rukovodilac projekta

Danijela Filipović, Etnografski muzej, član EDEN žirija

Dr Violeta Orlović-Lovren, Filozofski fakultet u Beogradu, EDEN ambasador

Turistička organizacija Srbije kao nosilac projekta Evropske komisije pod nazivom EDEN (European Destinations of Excellence) raspisuje konkurs za odabir „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji.

Tema ovogodišnjeg EDEN projekta u Srbiji je „Turizam i lokalno nematerijalno kulturno nasleđe“, i ima za cilj da identifikuje i nagradi manje poznate destinacije koje razvijaju i baziraju svoju turističku ponudu na promociji sopstvenog teritorijalno-specifičnog nematerijalnog nasleđa, kao što su: zanati, rukotvorine, usmene tradicije, manifestacije, običaji, tradicionalna ishrana i slično.

Konkursom će biti izvršen odabir jedne pobedničke i četiri prateće destinacije najužeg izbora. Izabrane destinacije u Srbiji biće uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network), čiji ciljevi su stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja.

Više o ovom Projektu možete pročitati ovde.