Prezentacija za medije na temu „Razvoj i promocija dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma u Srbiji“, Beograd, 28. maj 2012. godine

Prezentacija za medije na kojoj će se govoriti o konceptu dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma,  razvijenog u okviru UNICEF komponente zajedničkog programa Ujedinjenih nacija "Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja", kao i o mogućim modelima za njegov dalji napredak, održava se u ponedeljak, 28. maja 2012. godine, u 12.00 časova, u prostorijama Turističke organizacije Srbije, Čika Ljubina 8 (prvi sprat), Beograd.

Na prezentaciji govore:

- G. Goran Petković, državni sekretar za turizam, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

- Gđa Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije

- G. Bogoljub Lazarević, rukovodilac Grupe za poslove osnovnog obrazovanja i vaspitanja, Ministarstvo prosvete i nauke

- Gđa Tanja Ranković, specijalista za obrazovanje, UNICEF

- Gđa Vera Jovanović, menadžerka programa za decu u ruralnom razvoju, Zajednički program UN  „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“

Ovi pionirski programi imaju za cilj da utiču na razvoj školskog, ali i turizma za decu, omladinu i njihove porodice. Iako su edukativne prirode ne moraju biti u vezi sa postojećim nastavnim procesima, već mogu doprineti uvećanju i unapređenju neformalnog obrazovanja mladih u Srbiji.

U sklopu prezentacije biće predstavljeno 6 destinacija  ("Čarobno selo" u Banji Vrujci, "Čudesno blago Đerdapa" u Tekiji, "Kamp vrednih ruku" u Paležnici, "Obrazovna avantura" u Knjaževcu i na Staroj planini, "Otvorena seoska škola" u Pranjanima i "Šarenilo Banata" u Vršcu i Gudurici ) na kojima se razvijaju obrazovno turistički sadržaji za decu i omladinu i gde se nude aktivnosti za decu i omladinu koje doprinose kvalitetu i funkcionalnosti njihovog obrazovanja , ali i bogati turistička ponuda Srbije. Posetom tim destinacijama deca povezuju ono što uče u školi sa svetom u kom žive i tako stiču znanja na nov i nesvakidašnji način.